Syrad Chilisås - Medelhet

  • 90 kr
I lager.
Dela

Vi älskar chili och odlar flera sorter, från smakrika milda till riktigt heta sorter. I år experimenterar vi med att syra chilin. Syra är desamma som att fermentera. Chilin sköljs, rensas från stjälkar och kärnor och läggs i ett stort syrningskärl med vattenlås tillsammans med vatten, havssalt och tyngder som håller chilin under ytan. I den här varianten har vi tillsatt mango för att få fram fruktighet och lite lite sötma. Sedan ska det stå i rumstemperatur för att syrningsprocessen ska komma igång. När det börjar "pluppa" i vattenlåset är lyckan total och vi står och lyssnar på pluppandet flera gånger om dagen!

Syrning eller fermentering kallas även för mjölksyrning, men det finns ingen mjölk inblandat, däremot bildas nyttiga mjölksyrabakterier i processen. När chilin har fått den rätta smaken efter ca 14-20 dagar är syrningen klar. Chilin provsmakas, mixas och buteljeras, redo för att avnjutas till något gott.

Vi tycker att syrad chilisås får en rå avskalad smak av chili. Inget tjafs - bara chilismak helt enkelt.

Ingredienser: Tre sorters chili, mango, vatten, havssalt.

100 ml