Rabarberchutney

|4/05, 2020

Rabarberchutney

Har du massor av rabarber och börjar bli trött på rabarberpaj? Här kommer ett uppskattat recept på rabarberchutney med sötstark smak av curry och chili. Passar fint till grillat kött, kyckling eller grillade grönsaker. Det är gott som det är, men kan varieras genom att röra ihop med lika delar chutney och creme fraiche.

Du behöver

4 burkar som rymmer ca 450 g styck.

Ingredienser

  • 1 kg rabarber
  • 2 tsk riven ingefära
  • 3 rödlökar
  • 3 tsk färsk chili
  • 20 torkade aprikoser
  • 2,5 msk ättika 24 %
  • 1,5 dl vatten
  • 4 tsk salt
  • 1 liter socker
  • 3 msk curry
  • 1 lime (rivet skal och saften)

Gör så här

  • Skölj och finhacka allt som går att hackas. Riv ingefäran och riv av skalet av limen. Pressa saften från limen.
  • Koka ihop allt i ca 40 min på medelvärme så att det puttar lite. Rör om då och då.
  • Sterilisera diskade burkar i ugnen i 150 grader i 20 minuter.
  • Koka locken.
  • Häll upp chutneyn på varma burkar och sätt burkarna upp-och-ner medans de svalnar. Här kan det vara bra med fingervantar inuti ett par gummihandskar så att du inte bränner dej.
  • Förvaras i kylen när burkarna har svalnat. Hållbarheten är ca 1 år för oöppnad burk.

I skrivande stund kom jag på att man borde kunna använda chutneyn som glaze sista minuterna av grillningen. Sockret kommer säkert att göra ytan knaprig. Det måste provas!

Det vore roligt att få veta vad du tyckte om chutneyn, så skriv gärna en kommentar!

/Annsofie