Butternutsoppa

|6/11, 2023

Butternutsoppa

Här är receptet till soppan som vi vann med i årets Soppsafari!

Soppsafarit är ett årligt evenemang som anordnas av föreningen Fågelvägen - en 50 km lång kuststräcka på sydöstra Öland. Soppsugna besökare köper en soppcheck för 100 kr och får sedan åka runt och välja tre soppor att smaka på. Sedan röstas en vinnare fram. Vi soppkockar träffades efteråt och smakade varandras soppor, och vi kan säga att alla soppor var mycket goda. Ett trevligt evenemang så här i höstrusket!

Butternutsoppa - 4 personer

Ingredienser till soppan:

  • 500 g Butternutpumpa
  • 1 Gul lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 msk Naturell Rapsolja
  • 6 dl Buljong (3 msk Charlottenlöksfond + 6 dl vatten)
  • 20 g Ingefära, färsk finriven (ca 2 msk)
  • 1-2 krm Chilipulver
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 1 msk pressad citron
  • Örtsalt
  • Svartpeppar

Ingredienser till servering:

  • Pumpafrön
  • Rökt stekt sidfläsk i små tärningar
  • Persilja
  • Brynt smör
  • Chilisås (vi använde vår egen syrade chilisås. Sriracha funkar också)
  • Bröd

Gör så här

  1. Skala och skär pumpan i tärningar ca 2 x 2 cm
  2. Fräs pumpatärningarna i naturell rapsolja i en tjockbottnad gryta. Låg värme ca 10 min
  3. Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Tillsätt lök och vitlök i grytan. Fräs tills löken blir glansig.
  5. Skala ingefäran (enklast att skrapa med en tesked) och skär i små tärningar. Man kan även riva ingefäran, men risken finns att det blir trådar i soppan som känns otrevligt att äta.
  6. Tillsätt ingefäran, chilipulver och buljongen i grytan.
  7. Koka upp och sjud ca 15 min.
  8. Tillsätt Creme Fraiche och pressad citron.
  9. Mixa soppan helt slät med en stavmixer.
  10. Smaka av och krydda med örtsalt och svartpeppar efter smak. Det går åt mer örtsalt än man tror, så smaka av ofta.
  11. Är soppan för tjock – späd med lite mer buljong.
  12. Dra grytan från plattan och låt stå med locket på.
  13. Skär rökt sidfläsk i små tärningar.
  14. Fräs fläsktärningarna knaprigt och lägg det sedan på hushållspapper så att fettet rinner av.
  15. Bryn smör i en liten gryta. Vispa tills smöret bubblar upp och det blir lite brunt i botten. Var beredd, det är lätt att det blir bränt. Dra av grytan från plattan.
  16. Hacka persiljan.
  17. Häll upp soppan i dina vackraste soppskålar och toppa med sidfläsk, pumpafrön, chilisås och persilja.
  18. Ringla lite brynt smör i varje soppskål.
  19. Servera med ett gott bröd.


Smaklig måltid!

/Annsofie